Wojciech
Dubis

Z winem związany od ponad 19 lat.

Pasjonat jakości zarówno w serwisie, jak i w kuchni. Jak sam mówi jakość powinna zaczynać się na pierwszej, a kończyć na ostatniej stronie Menu – niezależnie, czy to karta win, dań, czy baru. Zgadza się z twierdzeniem Platona, że jakość to pewien stopień dążenia do doskonałości. I do niej dąży.

Propagator kultury wina, który w ciągu roku na kilkunastu swoich „Wieczorach przy winie” opowiada, ocenia i inspiruje…

Wegner Vision Spatlese Riesling

Za co kocham Rieslingi? Za ich nie oczywistość i miliony twarzy…
A tak widzę tą twarz:
Dojrzała, ułożona i pozbawiona niedociągnięć. W ustach zachowuje się niczym flauta na Bałtyku. Spokojna, idealnie ułożona mineralna kwasowość, owoce tak dojrzałe że chciałoby się wtopić w nie ustami
i poczuć dojrzałość ananasa i moreli… i słodyczy, które dało słońce
z doskonałej 30-letniej winnicy Ungsteiner Herrenberg. Żółty, głęboki kolor podpowiada, że jest doskonałe jest dziś i będzie za kolejne 30 lat.

Powiedzieć, że uwielbiam Rieslingi, to nie powiedzieć nic ;). Dlatego wybieram: 
Gravlax, piklowana cebula z anyżem, majonez koperkowy, tapioka z yuzu
i puder malinowy + wino VISION Ungsteiner Herrenberg Riesling Spätlese  – Palatynat, Niemcy

I tak jak wino to jedna pasja to historia to ta druga… Więc ten pomysł
to ukłon w obu kierunkach.
Gravlax i szukanie i historii związanych z kuchnią Bałtyku to element łączący mój idealny pairing dań nadmorskich. W kuchni skandynawskiej obecny od średniowiecza, sama nazwa w tłumaczeniu to pogrzebany łosoś. A dlaczego? Bo właśnie tak przyrządzano go w średniowieczu, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich, by lekko sfermentowały. Klasyczny peklowany jest w soli
z koprem i cukrem. Ach… Długo by opowiadać ;). Nasz jest trochę
w nowoczesnej odsłonie – sól, cukier, miód, cytryna i brandy. A Riesling? Oficjalnie datujemy go na XV wiek – tak bowiem świadczą klasztorne zapisy. A jak łączą się te dwie historie?
Bogactwo i delikatność smaku, oraz lekka struktura gravlaxa, podkreślona domową piklowaną cebulą z anyżem. Do tego orzeźwiająca jak wino – tapioka z yuzu, która łączy się z bogatą złożonością rieslinga Spätlese. Pięknie ułożona kwasowość doskonale wtapia się w cytrusowy posmak tapioki. Ciało oparte w aromacie o dojrzałego ananasa, brzoskwinię
i cytrusy wtapia się w gravlaxa bez zbędnej nachalności, a bardzo delikatna, ledwie wyczuwalna słodycz pozostawiona w winie tworzy parę idealną
z lekko słodkim majonezem koperkowym… Ot tak – historycznie
i smacznie. Sante!

WEGNER VISION SPATLESE RIESLING 0,75L + SELEKCJA SOMMELIERA
kontakt
Adres: 97-320 Wolbórz, Ul. Gadki 2
Telefon:
E-mail:
formularz
WINE POPUP
SELEKCJA SOMMELIERA